Amarone della Valpolicella Classico I Castei

Tyyppi: Punaviini
Maa: Italia
Valmistaja: Michele Castellani
Alue: Veneto
Rypäle: Corvina Veronese (70 %), Rondinella (20 %), Molinara
Koko: 0.75 l
Hinta: 35.3 e
Pakkaus: Kertapullo
Maku: Täyteläinen
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
 • Vuoden Viinit kilpailu 2008: 1. sija
  Italian rypäleiden punaviinit, hinta yli 15 €
  (Vuosikerta: 2003)
  Vuoden Viinit kilpailu 2009: 2. sija
  Italian rypäleiden punaviinit, hinta yli 10 €
  (Vuosikerta: 2004)
  Maahantuojan (Chris-Wine Oy) tiedot:
  Maku täyteläinen, mausteisen lämmin, pitkä.

  Amarone valmistetaan hieman kuivahtaneista rypäleistä, joissa aromit ja sokeri ovat tiivistyneet. Korkeasta sokeripitoisuudesta johtuen käymis- ja kypsymisprosessi kestää vuosia. Tuloksena saadaan ainutlaatuisen täyteläinen ja voimakas viini.
  Kultamitalisti Vuoden Viini-kilpailussa 2008!
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

hka (rek.)

03/2015

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämän viinin ostin jo toukokuussa 2012. Silloin maksoin siitä Alkossa €34,90. Suunnilleen samanhintainen viini on edelleenkin. Nyt myynnissä oleva vuosikerta 2010 maksaa €35,90. Viinistä viiniin ei lupaa viinille pitkää varastointipotentiaalia, joten oli jo aika kaivaa tämä vuosikerta 2007 kellarista esille.

Amarone-viinien säilyvyydestä on hieman ristiriitaista tietoa. Joillekin viineille luvataan reilusti 10 vuotta säilyvyyttä, toisille vain 5-7 vuotta. Kyseiselle viinille ei löydy suositusta säilyvyydestä.

Kun viinin arvioinnissa kerrotaan sen olevan erittäin täyteläinen ja tanniininen, arvelin sen tarvitsevan kunnollista ”tuuletusta” ennen nautintaa. Niinpä Aaven arvostelun innoittamana päätin antaa viinin hengittää oikein kunnolla, eli reilut 24 tuntia. Maistelin hieman viiniä jo seitsemän tunnin ilmastumisen jälkeen. Mielestäni se oli aika kireä. Suutuntuma oli pisteliäs ja korkea alkoholipitoisuus (15,5%) puski läpi.

Mutta vuorokautta myöhemmin kellossa oli jo aivan toinen ääni. Pisteliäs kireys oli tyystin poissa. Nyt viiniä hallitsi samettinen pehmeys. Hyvä mausteisuus ja sitä komppaava, ei liian voimakas, tammisuus jättivät miellyttävän suutuntuman. Jälkimakuakin oli riittävästi. Viini oli aivan kuin toinen viini.

Nautimme viinin sunnuntain naudan uunipaistin, papujen ja perunoiden kera. Vaimon mielestä viinissä oli myös selvää makeutta. Itse en sitä havainnut. Kokeilen viiniä myös Juustoportin Brandypähkinäjuuston kera, eikä yhdistelmä ollut ollenkaan huono.

Viini ei ole ihan halvimmasta päästä. Edullisempiakin amaroneja löytyy Alkon hinnastosta. Mutta tämä on ensimmäinen, jota luonnehditaan arvioinnilla: roteva ja voimakas. Tekisi mieli antaa hinta-laatusuhteeksi täysi vitonen. Sen viini olisi ansainnut, mutta päädyn hinnan vuoksi silti arvioon: laatu erinomainen, hinta-laatusuhde hyvä.

lator (rek.)

01/2013

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
88 pistettä.

Häykkä

12/2011

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Suurta taidetta. Pehmeä, täyteläinen ja tasapainoinen. Kuin paksua silkkiä. Kaikki tasapainossa: hedelmäisyys,
hapokkuus ja tanniinisuus. Tuoksu ja maku vastaavat toisiaan.

Riku (rek.)

03/2011

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Voimakas, lähes hyökkäävä tuoksu. Maku todella runsas ja moniulotteinen -tuntuu joka sopukassa. Mahtava viini!

Zahal (rek.)

11/2010

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Todella suuri pettymys. Kirsikkalikööriä uudessa kuosissa. No joo rehellisesti sanottuna aivan hieno viini jos hakee vaihtoehtoa vaikka juustojen kanssa porviinille

Aave (rek.)

05/2009

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kypsän marjaisassa tuoksussa on hapankirsikkaa, vadelmaa ja mansikkaa sekä sukulakua, yrttisyyttä ja tupakkaa. Varsin täyteläinen, notkea ja tasapainoisen hapokas maku on vastaavasti kypsän marjaisa antaen myös sukulakua sekä nahkaa ja kaakaota. Lämmin ja jälkibitterinen vaikutelma jatkuu rehevän kirsikkaisena pitkään.

Parani hieman ilmastoinnilla ja kesti dekantterissa hyvin seuraavaan päivään. Hyvää viiniä voisi kypsytellä kyllä jonkun vuoden.

jhm (rek.)

09/2006

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tässä uusi päivitys vanhasta suosikista,eli vuosi 2001.
Väri hyvin tummanpunainen ja konsistenssi miltei öljymäinen lasissa.
Tuoksu ei ihmeemmin muuttunut ilmastoinnin myötä,mutta oli aika täyteläinen,kypsän (makean) ja tiiviin hedelmäinen eukalyptusvivahteilla.
Maku täyteläinen,rehevä,suuntäyttävä, kypsiä hedelmiä ja eukalyptusmaista makeutta.Pitkä jälkimaku,mutta alkoholi tietenkin lyö hieman läpi.
Hyvin antoisa ja rehevän hedelmäinen amarone jolle olisi herunut täydet pisteet jos olisi ollut vielä vähän enemmän vivahteita maussa.
Tuomio:4+

jhm (rek.)

12/2005

Vuosikerta: 1998

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tuhti amarone istuu aina hyvin kylmänä ja pimeänä talvi-iltana,kuten myös jouluna.1998 vuosikerta on ilmeisesti loppumassa pikkuhiljaa Alkon hyllyiltä.
Tämä viini vaati hieman ilmastointia ennenkuin tuoksu avautui kunnolla.Alussa löytyi luumua ja kypsiä hedelmiä,myöhemmin myös perunakellaria ja animaalisia vivahteita.Maku oli täyteläinen,erittäin konsentroitunut,runsaan hedelmäinen ja hieman salmiakkimainen.Erittäin pitkä jälkimaku.Tämä on niin tuhtia tavaraa että se vaatii runsaanmakuista,mielellään maustettua liharuokaa.Vaihtoehtona portviinin lailla voimakkaita juustoja.Mutta kyllä tätä voi nautiskella takan äärellä muutama lasi ihan sellaisenaan.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin