Pfaffenheim Pinot Gris

Tyyppi: Valkoviini
Maa: Ranska
Valmistaja: Cave Vinicole Pfaffenheim
Alue: Alsace
Rypäle: Pinot Gris (100 %)
Koko: 0.75 l
Hinta: 12.48 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

Wombut (rek.)

08/2013

Vuosikerta: 2012

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Myyjä suositteli alkossa sinihome ja valkohomejuuston kaveriksi. Vähän turhan vihreää mielestäni mutta varmaan juuri sellaista mitä suurin osa hakee, itse suosin edelleen kuplivampia ja freesimpiä valkkareita.

tommi462 (rek.)

03/2013

Vuosikerta: 2011

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Herkkua. Sopi tandoorimaustetun kanan kanssa hienosti, ja maistui vielä paremmin ruuan jälkeen sellaisenaan lipiteltynä. Lempeän hedelmäinen. Hyvä hinta.

crestfall (rek.)

04/2012

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väriltään viini on hailakan kullankeltainen, tuoksussa tulee vastaan rypälelajikkeelle ominaisia, hunajaisia ja kypsän hedelmäisiä aromeja sekä viileätä teräksisyyttä. Viinin hedelmäisyys taittuu eniten trooppisenpuoleisiin aprikoosin ja persikan vivahteisiin. Hyvin tyypillistä, houkuttelevaa ja runsasta Alsacen Pinot Gris'tä tiedossa ainakin tuoksun perusteella!

Selvän puolikuiva maku on runsas, aromikas, mausteisen hunajainen ja mehukkaan hedelmäinen, nostaen estradille erityisesti kypsää ananasta. Aromit tuovat etäisesti mieleeni itävaltalaisia ja saksalaisia beerenauslese-viinejä ilman niiden jalohomeisuutta ja kuivattuja hedelmiä. Suutuntumaltaan viini on napakan hapokas ja hapot pitävät viinin hyvin ryhdikkäänä, vaikka kohtuullinen jäännössokeri ja alkoholisuus lisäävät suutuntuman raskautta ja tekevät viinin viskositeetiltaan hieman öljyiseksi.

Jälkimaussa Pfaffenheim tuo tuoreempia, vihreämpiä hedelmiä sekä hapokasta ja jopa aavistuksen kirpakkaa sitruunaisuutta. Alkoholi tuntuu hetken aikaa suulakea lämmittävänä hehkuna. Kokonaisuudeltaan viini jää oikein vakuuttavaksi ja tasapainoiseksi esitykseksi. Aromien syvyydessä ja kehittyneisyydessä ei päästä Alsacen Réserve- ja Grand Cru -viinien tasolle, mutta tämä näkyy myös viinin hinnassa, joka on Alsacen viineissä kohtuullista keskitason alapäätä. Pfaffenheim Pinot Gris on Alkon edullisin Alsacen 100% Pinot Gris, ja varsin kelvollinen sellainen. Kuivien viinien ystävien ei kannata kavahtaa viinin jäännössokeria, sillä vaikka kevyt makeus maistuukin, se toimittaa hedelmäisyyden korostajan virkaa; hyvä happoisuus pitää viinin miellyttävän raikkaana.

Viini toimi erinomaisesti useiden hyvin erilaisten juustotarjottimen antimien kanssa, minkä lisäksi uskallan suositella sitä ryhdikkään puolikuivan suutuntumansa puolesta mm. mausteisemmille aasialaisille ruoille ja kasvisruoille sekä mausteisen aromikkuutensa puolesta savustetuille kaloille.

hka (rek.)

12/2011

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämä ranskalainen oli odottanut kellarissani jo pitkään (yli kaksi vuotta). Nyt sillä oli vuoro astua näyttämölle. Viiniä ei varsinaisesti suositella kasvisaterialle, mutta tällä kertaa se sai kompata lauantai-illan iltapalaa: parsakaalipaistosta.

Viini pärjäsi tästäkin tehtävästä varsin mallikkaasti. Palveli vielä aterian jälkeen Castello White-juuston kera ongelmitta eikä vierastanut viimeisen lasillisen ”venyttelyä”, vaan jaksoi antaa makuelämyksiä loppuun saakka.

Hyvää peruskamaa, kuten jo pari vuotta sitten totesin. Tätä kannattaa pitää kellarissa pullo tai pari kaiken varalta.

EE (rek.)

04/2011

Vuosikerta: 2008

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väri hennon vaalea keltainen. Viskositeetti ehkä normaalia raskaampi.

Tuoksu melko miellyttävä ja raikas, voimakaskin. Itse koin alkoholin melko voimakkaasti ja mieleen tuli "raikas käsidesi", ei kuitenkaan välttämättä negatiivisessa mielessä. Myös hentoa sitrushedelmäisyyttä ja päärynää, vielä hennompi mausteisuus.

Maku oli hedelmäinen ja pitkä, melko hapokas. Ei tuntunut liian kuivalle suussa, vaan oli pehmeä ja samettinen.

Itse testasin ihan perinteisen caesarsalaatin seurana, sopi tosi hyvin ja oli sen kanssa tasapainoinen kokonaisuus. Meidän ankan ja sen erittäin makean appelsiinikastikkeen makeudelle ei pärjännyt millään mutta lisäkkeenä oleva parsa kyllä maistui viinin kanssa - luultavasti muutkin vihreät lisäkkeet tämän kanssa sopivat.
Seurusteluun en tätä kyllä käyttäisi, omaan suuhun alkoholi maistuu liikaa.

Sanna (rek.)

12/2010

Vuosikerta: 2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Hunajainen viini, joka sopii moneen tilanteeseen. En ole vielä löytänyt parempaa valkoviiniä,

hka (rek.)

12/2009

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Hyvää peruskamaa. Ei yllätä suuntaan eikä toiseen. Aikaisemmin kirjoittamani pätee edelleen.

Toimi "tapanin" kyytipoikana ihan mallikkaasti.

Ellosen Jussi (rek.)

08/2008

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Vierailu merikarvialaisessa kalasavustamossa kannatti. Lohipalat lepäsivät ritilöissä kuumina ja rasvaa tihkuen. Tuli kiire kuokkia ryytimaasta perunoita, puhumattakaan tillistä ja herneenpalkoista. Emäntä oli ahkeroinut omalla sarallaan, hiekkatien laidalta löydetyt kanttarellit hautuivat lihaliemikuution ja kuohukerman seassa.
Pfaffenheim soljui syvänkeltaisena Iittalan Essence-laseihin. Tuoksu oli harmoninen, lupaava. Maku oli täyteläinen niin hedelmän kuin alkoholinkin suhteen. Viinissä on jo tietty bouquet, jossa hunajaisuus, hapokkuus ja hedelmäisyys yöpyvät samassa teltassa.
Tuoreen savulohen rasvainen makeus hyppäsi samaan karuselliin tämän viinin kera. Mikäli noudat omat savukalasi Säästärin poistolaarista, suosittelen toki jotaikin kuivempaa ja tunkkaisempaa etikettiä.

hka (rek.)

07/2008

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väri vaalean kellertävä. Tosi vaalea kaikkien edellisten makeiden eisweinien jälkeen. Nuhanenän (heinänuha) arvio tuoksusta: tosi vieno ja vaatimaton. Jonkinlaista kukkaisuutta ja herukkaisuutta nousee juoman lämmetessä esille.

Maku miellyttävä, hyvä hapokkuus ja sopivan makea.

Castello White viinin kumppanina sopi hyvin. Myös Juustoportin tilsit toimi viinille hienosti. Vielä Castelloakin paremmin.

Ihan viimeinen potku viinistä kyllä puuttui, joten arvosana ei yllä ihan täyteen viitoseen, mutta nelosen arvoinen viini joka tapauksessa on.

hka (rek.)

03/2008

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Nyt arvosteltavan pullon ostin jo viime heinäkuussa, kun valitsin Alkon hinnastosta "pitkiä" valkoviinejä. No nyt oli aika noutaa se kellarista ja tutustua siihen tarkemmin.

Takaetiketissä oli hyvin ranskalaismaisesti vain ranskaa, mutta ymmärsin siitä kuitenkin sen verran, että viini neuvottiin nauttimaan +10 asteisena (juuri sama, joka on kellarini lämpötila tällä hetkellä).

Viini antoi runsaan kukkean tuoksun: herukan lehteä ja nokkosta. Maku seurasi tuoksua: kukkea, hunajainen, hyvän moniulotteinen. Kohtalaisen pitkä, aika rauhallinen jälkimaku. Makeus selvästi esillä. Ei kuitenkaan häiritsevästi.

Toinen siemaisu antoi vielä paremman vaikutelman: moniulotteisuus parani samoin jälkimaku.

Toimi perunatortillan kanssa hyvin yhteen. Ei vierastanut ruokaa, vaan oli "kotona" nautitun aterian kanssa.

Vaimolta kommentti: "tämä on hyvää. Olen makeiden valkoviinien ystävä".

Reilun hyvä nelonen. Ostan vielä toistekin!

ginimoniamestari

01/2008

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
jouluna join tätä herkkua ja maku oli reilusti hunajainen ja pitkä.
uutena vuotena join ja tuoksu oli yhtä lailla yrittisen/ruohoisen tunkkainen kuin tuossa lokakuun arviossani. hunajasta ei ollut tietoakaan.


lokakuussa ja uutena vuotena lasina on ollut riedelin tavallinen punaviinilasi
hunajaisena jouluna iittalan essence.
joulun vuosikerrata en mene takuuseen, mutta eiköhän se 2006 ollut.

mikä mättää?

hinta on muuten nykyään 11,44e

ginimoniamestari

10/2007

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
tuoksu ihmeellisen ruohoisa. tuttu tuoksu, mutta en pysty sanomaan mikä. apila?
kaveri ehdotti tiimaria.

ei ollenkaan niin hunajainen mitä muistui mieleen.
Lohen elämän - mäti,kylmäsavu, lämminsavu ja sashimi -alkupruuan kanssa jees valinta. katkaisi lohen rasvaisuutta mukavasti, mutta ei tarjonnut sitä mitä odotin.

ehkä sittenkin hyvin timakan hunajainen.

Aave (rek.)

10/2007

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tuoksu on hunajainen, hedelmäinen ja runsaan aromikas. Täyteläisessä ja puolikuivaan kallistuvassa maussa sama meno jatkuu sitruunan kuoren ja aprikoosin astellessa mukaan estradille. Löytyy myös rypäleelle tyypillistä yrtinvartta, koiranputkea tms. Happoja tarpeeksi.

Kumppanina tällä kertaa osterivinokassalaatti, jonka rinnalla Pfaffe-PG oli enemmän kuin onnessaan. Ruokaviininä yleisesti ottaen kaikkea muuta kuin nirso.

Tomppa (rek.)

03/2007

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viinin seurana nautittiin kreikkalaista salaattia. Sopivat mukavasti yhteen.
Viinissä oli miedon tuntuisesti hapokkuutta. Sopivasti raikkautta ja makeuttakin. Löytyi miellyttäviä aromeja, tiedä sitten mitä.. Alkoholi kuitenkin poltti jälkimaussa selvästi läpi (13,5%), mikä mielestäni ei sopinut viinille.

Laadukkaan tuntuinen Alsace-viini, joihin olen mieltynyt. Ehkä viinin kaveriksi sopisi paremmin rasvainen kala, kuten lohi tai sitten tukevampi salaatti...

jhm (rek.)

06/2006

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Ei tarvitse yleensä pettyä kun korkkaa Alsacepullon.
Tämäkään kerta ei ollut poikkeus.Tämä on puolikuiva,melkoisen rehevä ja täyteläinen viini josta löytyy sekä tuoksusta että mausta omenaisuutta,päärynää
ja hieman aprikoosia.Maussa sopivasti hapokkuutta tasapainottamaan hedelmiä,jättäen pitkän ja miellyttävän jälkimaun.Nautittiin aasialaismausteisen kalawokin kanssa,johon sointui erinomaisesti.Tämä käy myös lohen kanssa erittäin hyvin.Voi suositella ABC- ihmisille,
(anything but chardonnay) jos haussa on täyteläinen viini
vaikkapa tuhdin kala-aterian kanssa.

Jari K

06/2006

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Ihan ok tuttavuus. Hunajainen maku sopi hyvin kalan kanssa. Toimi myös ok. grillatun kanssa. Ei seurusteluun!

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin