Pääsiäisen viinisuositukset 2009

Pääsiäinen on punaviinien aikaa. Useimpien pääsiäisateriaan kuuluu edelleen perinteinen lampaan- tai karitsanpaisti, mutta vaihtelua haluava voi herkutella tänä vuonna vaikka ankanpaistilla.

Myös jälkiruuat kuuluvat pääsiäiseen. Keväisiin jälkiruokiin sopivat raikkaat valkoviinit. Mämmin ja viinin yhdistäminen voi kuulostaa omituiselta, mämmin kanssa kannattaa kuitenkin kokeilla hyvää portviiniä.

Katso täältä vinkit pääsiäistä varten - ehdotuksia on kerätty viinien maahantuojilta ja Viini-Webin keskusteluista.


Tasapainoisia juhlaviinejä

(Heino Juomat Oy)

Yalumba "Y series" Merlot on keskitäyteläinen, pehmeä ja hedelmäinen viini Australiasta. Helposti lähestyttävä ja laadukas viini sopii erinomaisesti pääsiäisaterialle lampaan seuraksi.

Casa Silva Reserva Carmenère. Viini on tasapainoinen ja siinä on hienot pehmeät tanniinit. Viiniä suositellaan lihapatojen ja lampaan seuraksi - siis erinomainen valinta pääsiäisviiniksi.


Viini jossa pääsiäisen tunnelmaa

(Vindirekt Oy)

Pétalos 2007, Descendientes de J. Palacios: Viini tulee Bierzon alueelta, Luoteis-Espanjasta. Tuottajan kellarit ovat Villafranca del Bierzon kaupungissa, joka on tunnettu levähdyspaikka Pyhän Jaakobin Pyhiinvaellusreitillä Santiago de Compostellaan. Uskomuksen mukaan yksi Jeesuksen apostoleista, Jaakob Vanhempi on haudattu Santiago di Compostellan katedraliin. Tämä kristillinen yhteys ja viiniin laatu tekee siitä täydellisen kumppanin pääsiäisen lammasruuille. Kyseinen viini voitti Viinilehden pruuvin moderneista espanjalaisista viineistä ja sai myös täydet 5 tähteä Essi Avellanin uudessa "100 parasta viiniostosta"-kirjassa. Viini on tuotettu luontoa kunnioittaen biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä.


Monipuolisia viinejä Australiasta ja Portugalista

(Oy Bornicon & Salming Ab)

Australilainen De Bortoli Wines Shiraz. Keskitäyteläinen ja pehmeä viini, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi lampaanlihan ja valkosipulivoin kanssa.

Portugalilainen DFJ Vinhos Fonte do Beco.Täyteläinen, useita palkintoja voittanut viini. Loistava kumppani erilaisille liha/riistaruoille, juustoille ja pastalle. Viini-lehti valitsi tämän parhaimmaksi punaviiniksi omassa hintaryhmässään.

Portugalilainen Paxis punaviini. Tästä viinistä on löydettävissä aavistus kahvia ja tummia marjoja. Täyteläinen, hyvä kiinteä rakenne ja erittäin pitkä jälkimaku. Sopii erinomaisesti esimerkiksi mausteisen lihan seuraksi, mutta on hyvää myös sellaisenaan nautittuna.


Lampaan sijasta ankkaa?

(Pernod Ricard Finland Oy)

Pääsiäisen pääruokana voi perinteisen lampaan sijasta nauttia vaikkapa hunajalla maustettua ankkaa. Sen kanssa on syytä tarjoilla hennompaa ja kevyempää punaviiniä, jossa on kuitenkin hapokkuutta. Ankan kanssa sopiva viini on Castillo de Molina Pinot Noir.

Viini on täyteläinen ja tuoksusta löytyy mansikka- ja kirsikkahilloa. Maku on paahteisen vaniljainen ja tasapainoinen. Pehmeät ja kypsät tanniinit tekevät kokonaisuudesta harmonisen.


Perinteiselle paistille

(Pernod Ricard Finland Oy)

Perinteinen lampaanpaisti on maukasta ja yrteillä maustettua. Lampaan- ja karitsanpaistin seuraksi kannattaa etsiä täyteläistä tai vähintäänkin keskitäyteläistä punaviiniä, joka on aromikasta sekä hedelmäistä. Myös mausteinen luonne kuuluu asiaan. Suositeltavia rypälelajikkeina ovat tällöin Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah) ja Tempranillo, joista valmistetaan paljon voimakkaita viinejä.

Viinivinkit lampaalle:
Graffigna Malbec, Campo Viejo Crianza, Raimat Abadia


Bordeaux'n helmiä Ranskasta...

(Chris-Wine Oy)

Château de Seguin tilalta Entre-deux-Mers alueelta kotoisin oleva Château de Seguin AC Bordeaux Supérieur on ollut suomalaisten luottoviini jo yli 20 vuotta. Viini on keskitäyteläinen ja sillä on notkea runko, tuoksussa tuoreutta ja mustaherukan aromeja. Mausteinen, marjainen ja runsas maku. Alueensa klassinen edustaja.

Toinen Château de Seguinista tuleva viini on Château de Seguin Cuvée Prestige AC Bordeaux Supérieur. Viini on keskitäyteläinen, tasapainoinen ja aromikas jonka tuoksussa on mustaherukan ja savun aromeja, maku mausteinen, notkea ja runsas. Erinomainen lampaan kanssa nautittavaksi.


...kokeile myös uutuutta

(Chris-Wine Oy)

Kolmantena suosituksena on Alkon vakiovalikoiman uutuustuote Château Bois-Martin AC Pessac-Léognan 2005. Viini tulee kuuluisalta Pessac-Léognanin alueelta ja tuottaja on Château Le Sartre. Keskitäyteläinen viini, syvänpunainen ja tuoksu miellyttävän mustaherukkainen. Maku on pehmeä ja runsas, hyvin tasapainoinen.


Viini-Webin keskustelijoiden suosittelemia

Viini-Webin keskustelupalstalla on myös joka vuosi pohdittu pääsiäisaterialle sopivia viinejä. Katsasta myös nämä keskusteluissa ehdotetut viinit ja käy kurkistamassa keskustelijoiden parhaat vinkit lampaanpaistin valmistukseen.

Le Volte
Mas Collet
Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret
Jacob's Creek Cabernet Shiraz
Brown Brothers Shiraz


Hyvää pääsiäistä!

toivottaa Viini-Web