Norton Privada

Tyyppi: Punaviini
Maa: Argentiina
Valmistaja: Bodega Norton
Rypäle: Malbec (40 %), Cabernet Sauvignon (30 %), Merlot (30 %)
Koko: 0.75 l
Hinta: 17.89 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 9
Suosituksia: 3
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 1
 • ROTEVA & VOIMAKAS
  Erittäin täyteläinen, tanniininen, runsaan marjainen, tumman luumuinen, mausteinen, tamminen, lämmin

  Rypäleet: Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot.

  Tuotantoalue: Lulunta- ja Agrelo-nimiset tarhat Mendozan viinialueen Luján de Cuyon ala-alueella. Köynnökset ovat lähes 1000 metrin korkeudessa.

  Valmistus: Käyminen terästankeissa.

  Kypsytys: 16 kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. 12 kuukauden pullokypsytys ennen myyntiin laskua.

  Kestävyys : Tuottajan mukaan 5–8 vuotta vuosikerrasta.

  Tuottaja: Brittiläinen rautatieinsinööri perusti Bodegas Nortonin Mendozan Luján de Cuyoon vuonna 1895. Nykyään talon omistaa Swarovskin kristalliperhe, joka on panostanut tilan kehitykseen merkittävästi.

  Viinistä viiniin-kirjasessa viini on saanut neljänä viime vuotena arvosteluissa täydet viisi tähteä (vuosikerrat 2008-2011). Vuosikerta 2005 on yltänyt vain neljään tähteen ja 2006 kolmeen tähteen. Myös täällä viiniwebissä viini on kerännyt tasaisesti kohtuullisen hyvät arvostelut, myös vuosikerta 2006.

  Viinin hinta on myös osoittanut nousevaa kehitystä. Hinta on noussut vuoden 2008 €14,99:stä lähes neljä euroa nykyiseen hintaan €18,89.


  Taustatiedot viinille on kirjoittanut: hka (12.11.2014)
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

hka (rek.)

09/2017

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Vuorossa oli jälleen tämä Argentiinan lahja viiniharrastajille. Joulukuussa 2014 viinin hinta oli kivunnut Alkossa jo 18,89 euroon. Nyt se kolkuttelee kahdenkympin rajaa (€19,50).

Hehkutin viimeksi tätä viiniä enkä syyttä. Ainakin nyt nautittu vuosikerta 2010 lunastaa kaikki ne lupaukset, joista edellisellä keralla kirjoitin. Ainoana erona voi mainita sen, että nyt korkissa oli hieman tingitty. Pituutta sillä nyt oli vain 45 mm. Kun tarjottu suutuntuma on hyväilyvän, samettisen miellyttävä ja kokonaisuus mukavasti ryhdissä, ei viiniä voi olla ylistämättä. Verrattain korkea alkoholipitoisuus (14,5%) pysyy koko ajan visusti taka-alalla.

Viini sai kompata lauantain lounasateriaa: parasta Barillan spaghettia no 5 Barillan Basilico-kastikkeen kera. Verrattain mietojen makujen parissa viinille jäi nyt selvä maestron rooli. Ruoka ei päässyt sotkemaan liikaa viinin tarjoamaa makujen palettia. Lopputulos oli kaikin puolin kiitettävä.

Kellariin jäi vielä yksi pullo kyseistä viiniä. Vuosikerran 2011 vuoro on ehkä sitten vuoden päästä. Tätä pitäisi kyllä ostaa pullo tai pari kypsymään kellariin.

hka (rek.)

11/2014

Vuosikerta: 2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Jos tästä viinistä pitäisi kiteyttää arvostelu yhteen sanaan, niin se olisi: erinomainen! Norton Privada vuosikertaa 2009 maksoi Alkossa tammikuussa 2012 €16,20. Nyt se maksaa jo lähes 19 euroa. Nautimme sen adventtiaterian kera: paahtopaistia ja salaattia. Hain viinin kellarista jo hyvissä ajoin aamulla temperoitumaan ja ilmastumaan.

Korkki kunnioitettavan pitkä, 50 mm ja hyvän tuoksuinen. Viinin väri voimakkaan tummanpunainen, tavanomaista selvästi vahvempi. Tuoksussa hyvää mausteisuutta ja tammea. Maku erittäin miellyttävä: hyväilevän pehmeä ja samettinen. Juuri sopivasti mausteisuutta ja tammisuutta. Pitkään viipyvä jälkimaku. Tässä oli nyt esillä kaikki ne elementit, jotka nostavat makunautinnon luokkaa ylemmäksi.

Arvosana on nyt parhaimmasta päästä, varsinkin kun sen suhteuttaa viinistä maksamaani hintaan. Taitaa tuo muutaman vuoden varastossa säilyttäminen tehdä joillekin viineille todella hyvää. Sillä ainakin säästää jonkin verran alati nousevissa hinnoissa (nyt viini maksaa Alkossa jo €18,89).

Niille, jotka kaipaavat vielä tarkempaa analyysia viinistä, panen tähän vielä linkin Viinihullun päiväkirjaan: http://viinihullu.blogspot.fi/2013/09/norton-privada-2010.html

tommi462 (rek.)

05/2013

Vuosikerta: 2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Miellyttävä pihviviini. Erittäin tasapainoinen, tosin ehkä lievästi särmätön. Kuitenkin, kuten muutkin ovat sanoneet, saman tasoista saa halvemmallakin. Toki tämä jää silti hintalaatusuhteeltaan mukavasti plussan puolelle.

JN (rek.)

08/2010

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Minultakin heltiää 88 pistettä.

Tuoksussa yrttejä, karkkeja ja puutarhan kukkia. Jotain sellaista tuttua floraalisuutta, jota en osaa täsmentää. Tuoksu on voimakas ja imelä, mutta ei häiritsevän keinotekoinen kumminkaan.

Maku on pyöreä, tuhti ja viikunainen. Siinä on hieman herukkaa, mutta ei liian mehumaisella tavalla vaan vanhan maailman malliin. Maun kaari on eheä ja tanniinit tukevat sitä hyvin.

Värin puolesta veikkaisin, että tämä pitäisi juoda vasta 6-8 vuotiaana. Sen verran violettia reunusta.

Hinta vähän kirpaisee. Ei tämä nyt kumminkaan mikään elämys ollut, vaikka kyllä hyvin tehty ja täyteläinen.

lator (rek.)

08/2010

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
88 pistettä.

NoClass (rek.)

06/2009

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Norton on argentiinalaisista vanha tuttu, talon viinit vain eivät ole olleet mitään maata järisyttäviä - oli kyseessä sitten Malbec tai Cabernet Sauvignon. Talo markkinoikin Privadaa edellisten ja Merlot'n erikoissekoituksena, mikä herätti minunkin mielenkiinnon.

Tuoksu oli suorastaan konsentroitunen marjaisa, ei kuitenkaan pisteliäs vaan pikemminkin runsas ja mehevä.
Ensikosketus oli iskevän tamminen ja alkoholi tuntui myös jonkin verran. Hetken päästä kirsikka ja rosmariini alkavat pitämään suussa omaa vuoropuheluaan - vai puhuvatko yhteen ääneen?. Nahkainen jälkimaku kestää pitkään.

Kyllä minä tälle lämpeän, ei ollenkaan huono vaihtoehto punaisen lihan seuraksi. Härkäpihvin ja miedon tomaatti-chilikastikkeen kanssa toimisi varmasti. Siten uskallan suositella Privadaa ensisijaisesti viiniksi täydentämään hienoa illallista.

SL (rek.)

02/2009

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Sekoiteviini, jossa vadelmaa ja boysenmarjaa. Ei tarjoa suurempaa elämystä, vaikka loisto viini onkin. Samantasoisia viinejä löytää edullisemminkin.

(rek.)

11/2008

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Täyteläinen, mutta silti tasapainoinen ja hienorakenteinen viini. Muistelin Fine lehdenkin kehuneen tätä joskus alkuvuodesta. Olisipa jo pitänyt ostaa aiemmin. Upea vastine rahalle !

Aave (rek.)

09/2007

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Musteisessa tuoksussa löytyy mustaherukkaa ja yrttisyyttä. Varsin täyteläinen maku on runsas, lämmin ja mehevän marjaisa - mm. karhunvatukkaa. Viini on lakritsaisen notkea eli yllättävänkin pehmeä vietettyään 16kk uudessa ranskalaisessa tammessa. Paahteinen viini jättää pitkän jälkimaun, jossa myös tummaa suklaata. Argentiinalaista menoa kypsän lihan syöjille. Hinta kohdallaan.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin