Château Musar

Tyyppi: Punaviini
Maa: Libanon
Valmistaja: Gaston Hochar
Koko: 0.75 l
Hinta: 28.7 e
Pakkaus: Kertapullo
Maku: Täyteläinen
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
 • Maahantuojan (Heinojuomat) tiedot:
  Luonnehdinta:
  Tuoksu: runsas ja viikunainen. Maku: täyteläinen, hedelmäinen, maukas, hapokas ja persoonallinen.

  Rypälelajikkeet:
  Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan

  Viinitilan tietoja - Château Musar:
  Gaston Hochar perusti Château Musarin vuonna 1930 vanhaan Mzarin linnaan, joka sijaitsee Chazirissa runsaat 20 kilometriä Beirutista pohjoiseen. Château Musarin viinitarhat sijaitsevat kahdella alueella Keski-Libanonissa noin 1 000 metrin korkeudessa vuorten suojaamalla laaksoalueella. Alueen mikroilmasto on erittäin suotuisa. Aurinkoisia päiviä on noin 300 vuodessa, ja lämpötila harvemmin nousee yli 25 asteen. Suurin osa tarhoista on Bekaan laaksossa. Viinitalo on edelleen perheyritys, jota johtavat Gastonin kaksi poikaa, Serge ja Ronald. Serge Hochar on yksi arvostetuimmista viinintekijöistä koko maailmassa, josta tunnustukseksi hän sai vuonna 1984 englantilaisen Decanter-lehden palkinnon "Man of the Year"
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

lator (rek.)

05/2014

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
93 pistettä.

TK (rek.)

03/2012

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Pahan pettymyksen tuottaneen 99 vuosikerran jälkeen sain vihdoin aikaiseksi hankittua Musaria. Tämä 2003 oli taas sitä itseään - jostain syystä minulle tulee Musarista yleensä mieleen Bordeaux.

Tässä oli kyllä kaikki kunnossa, hedelmää, tanniinia, kerta kaikkiaan hyvä ja jo varsin kypsyneen oloinen viini.

Hinta, melkein 30 euroa, on absoluuttisesti ottaen melko kova, mutta viini on kyllä mielestäni hintansa haukkunut.

lator (rek.)

08/2011

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
93 pistettä.

JN (rek.)

12/2010

Vuosikerta: 2002

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Harry Potterin maailmassa on karkki, joka maistuu joka kerta erilaiselle, ja jopa sattumanvaraisesti ihan mille vaan. Musar on ainakin siinä suhteessa maaginen viini, koska sekin antaa hyvin monenlaisia kokemuksia vuosikerrasta ja joskus pullostakin riippuen.

Nyt tuli taas viikon sisällä kaksi uutta kokemusta, kun sain maistaa ensin sokkona 2002-vuosikertaa ja sitten avasin vielä myöhemmin oman 1999-pullon, vanhoista kokoelmista.

Molemmat olivat loistavia, mutta 2002 on kyllä toistaiseksi tarjonnut hienoimman Musar-elämyksen. Viini suorastaan väreili suussa kuin soiva instrumentti ja jälkimaku oli sekin sinfoninen. Luulin viiniä sokkona baroloksi, koska se oli niin hienosti kypsynyt ja väri oli kauniin kuparinruskea. Uskomattoman hieno tasapaino viinistä, jonka hinnan sokkona arvailin sijoittuvan 60 euron päälle, ja joka tosiaan vetää vertoja monelle sen hintaluokan barololle.

94p - (top 5 viinejä, joita koskaan olen juonut).

lator (rek.)

08/2010

Vuosikerta: 2000

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
93 pistettä.

Vexteen (rek.)

07/2010

Vuosikerta: 1996

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kesäloman alkamisen kunniaksi lasissa tuttu herkullinen nektari, josta nyt aavistuksen vanhempi vuosikerta, 1996.

Olin lukenut monta arviota tästä vuosikerrasta ennen ostamista, ja useassa tätä sanottiin kevyeksi, osassa jopa heikoksi Musariksi. Mutta pakko-ostos tämä oli siltikin.

Nostin pullon pystyyn neljä päivää ennen korkkaamista jotta sakka laskeutuisi pohjalle. Korkki avautui 2/3 osan matkaa hyvin kunnes rasahti poikki. Muutaman Musarin avanneena tämä ilmiö oli tullut jo aiemmin tutuksi. Loppuosa korkista lähti hetken tuskailun jälkeen poksahtamalla irti, antaen hieman väriä valkoiselle Aku Ankka T-paidalle. Dekantterissa Musar sai avautua tunnin verran.

Viinin väri on lähes rosée-maisen vaalea, hieman oranssiin vivahtava punainen. Tuoksu ei ole totutun intensiivinen. Mutta kun nenän työntää tarpeeksi syvälle lasiin, tuoksusta löytyy kaikki Musarille tutut komponentit. Tallin taustaa, maatuneita lehtiä ja eläimellisyyttä.

Keskitäyteläinen maku on kypsän hedelmäinen, tasapainoinen ja suussa sulavan pehmeä. Tanniineja ei ole juuri lainkaan. Keskipitkä jälkimaku on myös pehmeä ja hennon hedelmäinen.

Erittäin mainio kesäillan nautiskeluviiniksi, joskin jäin kaipaamaan enemmän ryhdikkyyttä, kuten vuosikerrassa 1999, tai varsinkin 2000.

Ostettu Milanosta joulukuussa 2008 hintaan 44 euroa. Laatu ei täysin vastannut korkeahkoa hintaa.

JN (rek.)

07/2009

Vuosikerta: 2000

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Täytyipä sitten testata tämäkin ihme, ihan vaan jos sattuisin tykkäämään, nyt kun on viimeinen hetki hamstrata, ja halvalla saa. Maistettiin 12 hengen voimalla valkoviinipruuvin päätteeksi ja aika valtavasti irtosi mielipiteitä. Luonnetta siis löytyy ja heti aamusta kävin ostamassa 3 uutta pulloa - maistui siis ainakin itselleni.

Viini muuttui hyvin radikaalisti lasissa, jota osasin odottaa edellisten arvostelujen perusteella. Aivan aluksi kaadoimme pienet lasilliset ja jätimme loput dekanteriin odottamaan pariksi tunniksi.

1 tasting (heti avaamisen jälkeen): eltaantunut mansikkahillo, rusina, nektariini, auringossa hautunut roskis, suitsuke, sikarilaatikko, viikuna - toisin sanoen aivan mielettömän monipuolinen ja eläimellinen lemu. Nimenomaan lemu, koska tämä ei tuoksu sievästi vaan puskee itsensä esille. All-time suosikkilemuja, joita on tullut vastaan.

2 tasting (dekantoimisen jälkeen): Viini ei ole enää yhtä julkea ja hajanainen vaan se on kiteytynyt ja löytänyt tasapainoa. Se on tyylikäs ja pitkä, ranskalaistyylinen. Saadessaan happea viini pienenee ja pitenee, kunnes lopulta muuttuu vain sieväksi pihahdukseksi, joka viipyilee suussa, eikä tunnu lainkaan yhtä hilloiselta ja konsentroituneelta kuin alussa. Nyt maku on lähinnä salmiakkia ja puolukkaruispuuroa.

Kautta linjain jokseenkin melankolinen ja dekadentti. Makumaailma tuo mieleen portviinin, mutta ilman makeutta tietenkin.

vhild (rek.)

04/2009

Vuosikerta: 2000

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Eläimellinen, tallia, hevosta, komean paksu maku, hienot tanniinit, hapokas, jopa julkea viini! Pelkäsin etukäteen mitä tuleman pitää muttei tarvinnut pettyä.

Manne

11/2008

Vuosikerta: 1999

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämä viini varmaan aiheuttaa harmaita hiuksia viinioppaita lukeville. Viinistä viiniin antaa täydet 5 tähteä ja Pekka Suorsa 2008 oppaasa 90 pistettä. Ilman dekantointia, heti pullon avauduttua viini tuntuu loisteliaalta, makean mausteisen miellyttävältä. Tunti vain ja hedelmäisyys tuntuu hävinneen. Tuoksu on yhä voimissaan,mutta maku on ontto, vain voimakas veren maku täyttää suun ja nielua lämmittää korkea alkoholisuus.
Onko tämä viini ns. vaiheessa vai yli? Korkki ko. pullossa oli huokoinen ja pehmeä, mutta ei ollut päästänyt juomaa läpi. Kapselin alla oli hometta, mutta se ei haissut viinissä tai korkin osassa joka on viinin kanssa tekemisissä.
Hankala tapaus, luonnetta on, mutta hedelmää puuttuu. Pitää varmaan nauttia toinen pullo, että tietää oliko tämä vain huono pullo.
Ostettu kannelmäestä 27.11.08

Aave (rek.)

08/2008

Vuosikerta: 1999

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tiilenpunainen. Tuoksu on aluksi varsin eläimellinen: tallia, nahkaa ja pekonia. Myös tupakkaa, mausteita ja kypsän marjaisaa hedelmää. Täyteläisessä ja tasapainoisen hapokkaassa maussa on pehmeät ja kypsät tanniinit. Jälkimaussa mustaherukkahilloa ja savukylkeä. Tyylikästä tammisuutta.

Mutta.. vajaa puoli tuntia dekantterissa ja tertiääriaromit lähes katosivat viinin vetäistyä itsensä kiinni.

TK (rek.)

04/2008

Vuosikerta: 1999

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väri tummahko, tiileen kääntymässä. Tuoksusta ei irronnut kummempia säväreitä.

Alkumaku oli järkytys: makea! Ei jumakekka - siis oikeasti makea. Makeus hiipui kuitenkin suussa pikkuhiljaa pois, vaihtui lyijykynään, jonka taas korvasi lopussa pippurinen tanniinin puraisu.

Viini muuttui avatussa pullossa yllättävän nopeasti ja itse asiassa latistui. Myös makeus väheni samalla.

Olen hämilläni - tämä ei vastannut ensinkään 1997-vuosikertaan perustuvaa aiempaa muistikuvaani. Tämän pullon perusteella 99 on aika viimeisillään ja makuelämys oli, sanotaanko, omalaatuinen, makeine alkuineen. Lähes 30 euron hinta ei todellakaan vastannut laatua. Aina on tietysti mahdollista, että pullo oli jotenkin viallinen.

jhm (rek.)

01/2007

Vuosikerta: 1997

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väri on tiilenpunainen selvästi ruskeahtavilla reunoilla.
Tuoksu keskitäyteläinen,aromaattinen,monivivahteinen ja pehmeän miellyttävä.
Maku on samoilla linjoilla kuin tuoksu,keskitäyteläinen ja pehmeä.Siitä löytyy useampia klassisia tertiaariaromeja jotka ovat tunnusomaisia hienosti kehittyneelle viinille,kuten nahkaa,tupakkaa,tallia,ehkä vähän kahvia.Pientä puolukankirpeyttä myöskin.Kokonaisuus pehmeä ja tasapainoinen.Keskipitkä jälkimaku.
Tuo mieleen paremmat kehittyneet bordeauxt ja supertoscanalaiset.Miksei myös burgundit.
Tämä viini on mielestäni nyt 10-vuotiaana huipussaan.En säilyttäisi kovin pitkään enää.
Kävi hyvin melko miedon ananas-curry-possu-ruuan kanssa,mutta on myös oiva nautiskelujuoma hienosti kypsyneiden viinien ystäville.

Joonas (rek.)

09/2006

Vuosikerta: 1997

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Maino viini, jossakin Bordeauxin, Riojan ja Etelä-Ranskan välillä. Kaunis tummahko väri jos hiven kehittyneisyyttä.

Tuoksussa nahkaa, maa armoeija, mausteita eritoten pitppuria, pihlajan marjaa, suklaata ja savua, moniulottein ja kehittynyt.

Maku on kuiva, runsaat mutta erittäin pehmeät melkeimpä silkkisen kypsät tanniinit, miellyttävn keksi-hapokas, täyteläinen maku joka on maanläheinen, paahteinen, suklaata kahvia, punaistamarjaa ja kuivattuja lehtiä, nahkainen, lämmin alkoholi joka on kuitenkin tasapainossa, erittäin pitkä jälkimaku.

Loistava viini vaikkakin tyyli on omaperäinen, jossa hedelmäisyys ei välttämättä ole pääosassa, vaan pitkän kypsytyksen tuomat sekundääri aromit jylläävät, maa, lanta, paahteisuus, ja mausteisuus, kertovat kaikki pitkästä tynnyri kypsytyksesstä. Hintalaatu suhde on kohdallaan.

G

03/2006

Vuosikerta: 1997

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Todellinen voimanpesä! Täyteläinen herkku ryyditettynä pehmeillä maa-aromeilla. Muikean libanonilaisen tahdissa tanssivat sisäfileet letkajenkkaa. Olen sanaton ja käyn hakemassa toisen pullon.

Maun puolesta voisi antaa vaikka kuusikin tähteä, mutta yli 20 euron viinille ei viidettä herahda koskaan.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin