T.H. Syrah Leyda

Tyyppi: Punaviini
Maa: Chile
Valmistaja: Viña Undurraga
Alue: San Antonio
Rypäle: Syrah (100 %)
Koko: 0.75 l
Hinta: 17.59 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 6
Suosituksia: 1
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 1
 • Don Francisco Undurraga Vicuña perusti Viña Undurragan vuonna 1885. Viña Undurraga oli ensimmäisiä viinitaloja Chilessä, jotka aloittivat ulkomaan vientikaupan Amerikkaan 1903. Tänäpäivänä Undurraga vie 55 % viineistään yli 50 maahan ja tämän perinteikkään, mutta modernin viinitalon ohjaksissa on viides sukupolvi.

  T.H. Syrah Leydan rypäleet tulevat 0,94 hehtarin alueelta San Antoniosta, Leyda Valleysta. T. H.-nimi on lyhenne sanoista Terroir Hunter, joka kuvastaa parhaiden mahdollisten viinialuiden jatkuvaa, peräksi antamatonta etsimistä. Tätä etsintää kuvastavat myös etiketissä olevat jalanjäljet.

  T.H. Syrah Leyda- viiniä on kypsytetty 10 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä (joista 15% uusia).

  Viinintekijä: Rafael Urrejola
  Väri: syvänpunainen
  Tuoksu: mausteinen, pippurinen
  Maku: keskitanniininen, karpaloinen, luumuinen,mausteinen ja tyylikkään tamminen.

  Käyttösuositus: Viini on parhaimmillaan sianlihan, kasvisruokien, itämaisten ruokien ja sushin kanssa.


  Taustatiedot viinille on kirjoittanut: hka (26.11.2013)
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

hka (rek.)

05/2017

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viimeinen pullo vuosikertaa 2010. Vaimo leipoi meille hyvät pizzat ja viini sai nyt luvan kompata parsa-tomaatti-jauheliha-pizzaa. Nyt ei jäänyt liiemmälti aikaa ilmastumiseen eikä viinin temperoitumiseen. Siitä huolimatta viini toimi aivan oivallisesti.

Tämän viinin olisi kernaasti toivonut jatkavan Alkon repertuaarissa. Kaikin puolin kelvollinen viini chileläiseksi, joka tarjosi varsin miellyttäviä makuelämyksiä. Kunnollinen korkki, pitkähkö (45 mm) ja laadukas.

Taisi tämäkin viini lopulta kaatua tuhon hinnannousuun. Yli 17 euroa alkaa olla jo hieman liikaa tämän tasoiselle viinille.

Alkolla tuntuu muutenkin olevan pienoinen paniikki päällä. Hinnat pyrkivät nousemaan, vaikka korot ja inflaatio pysyttelevät alhaisina. Olisiko syynä maahantuojien ahneus vai mikä. Alle 15 euron hinnalla viini saa kuitenkin edelleen arvosanan kiitettävä.

hka (rek.)

04/2017

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kolmas pullo vuosikertaa 2010 sai nyt luvan kompata pääsiäisateriaamme. Vaimo oli laittanut meille lampaan sisäfilettä ja valkosipuliperunoita minttuhyytelön kera. Eli pitkälle toisto vuoden 2012 pääsiäisateriasta, jonka viiniarvostelu on samalle viinille tässä ketjussa alempana. Vuosikerta oli nyt vain vuotta nuorempi.

Viinikartta lupaa viinille varastointipotentiaalia vähintään seitsemän vuotta. Eikä ole siinä mitenkään väärässä. Ei voi kuitenkaan sanoa, että vuodet varastossa olisivat nostaneet viinin statusta ylemmäksi. Paremminkin voi todeta, että viini oli samaa aikaisempaa tasoa ja palveli ateriaa totutun mallikkaaksi.

Yksi pullo on vielä kellarissani odottamassa tullakseen nautituksi. Tuskin odottelen sen kanssa kovin pitkään, kun tuo varastointi ei palkitse odottamista millään tavoin.

Tämä kun oli noita poistomyynnin pulloja hintaan €14,09, niin arvosana empimättä asettuu varsin korkealle. Chileläisiä ei varastostani löydy tällä hetkellä muita pulloja. Mutta tämä, huolimatta siitä, että on Chilestä, on ihan kelpo tapaus, jolle voi mainiosti antaa täydet viisi tähteä.

hka (rek.)

10/2014

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Nyt toinen pullo vuosikertaa 2010. Hyvissä ajoin kellarista temperoitumaan ja ilmastumaan. Tämän pullollisen ostin jo huhtikuussa 2012. Silloin sen hinta oli vielä €17,11. Kuten edellisessä arvostelussa jo kerroin viini ei ole enää Alkon valikoimissa. Sääli, sillä kyseessä on varsin mainio viini hintaansa nähden. Chileläiset viinit on yleensä tehty valmiiksi juotaviksi eikä tämäkään ole saanut mitään lisäetua kellarissa varastoinnista. Kaksi pulloa jatkaa silti vielä kellarissa odottamassa myöhempää käyttöä.

Joka tapauksessa viini toimi jälleen kiitettävästi. Hyväilevän pehmeää makua hallitsi sopiva mausteisuus ja tammisuus. Jälkimakukin oli jälleen keskimääräistä parempi. Jätti miellyttävän suutuntuman. Toimi myös sellaisenaan juuston kumppanina ja ihan nautiskelujuomanakin.

hka (rek.)

12/2013

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Nyt oli vuorossa pullo vuosikertaa 2010. Tämä maksoi Alkossa tammikuussa 2012 € 17,27. Enää viini ei ole Alkon vakiovalikoimassa. Viimeiset pullot myytiin pois hintaan € 14,09. Ostin niistä kaksi täydentämään varastoani.

Nyt, kun eletään jo joulukuuta, niin kellarini lämpötila on laskenut lähelle 10 astetta. Viini oli siis noudettava hyvissä ajoin sisälle lämpenemään ja samalla ilmastumaan.

Vaimo laittoi itsenäisyyspäivän kunniaksi puronkäristystä ja perunamuusia. Viini toimi niiden kanssa oivallisesti. Tämä vuosikerta oli pitkälle samaa hyvää laatua, kuin aikaisempikin vuosikerta 2009.

Tuohon poismyyntihintaan suhteutettuna arvosana nousee empimättä parhaaseen luokkaan, mutta ostohintaankin nähden viini tarjosi keskinkertaista selvästi paremmat makunautinnot, jotka ansaitsevat kyllä myös kiitettävän arvosanan.

Vuosikertaa 2010 on kellarissani jäljellä nyt kolme pulloa. Annan niiden odottaa jonkin aikaa ennen kuin otan ne käyttöön. On mielenkiintoista nähdä, miten viini kestää varastointia.

hka (rek.)

04/2012

Vuosikerta: 2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viinistä Viiniin 2012 antaa tälle viinille varsin mairittelevat arvosanat: viisi tähteä ja maininnan ”viini on edullinen ostos aja enemmän kuin hintansa arvoinen”. Kyseessä on vuosikerta 2010.

Näillä edellytyksillä valitsin sen pääsiäisaterian viiniksi varsinkin, kun vielä Alkokin mainitsee viinin pääsiäisaterian kumppaniksi. Ostopäätöksen tein aikanani tietämättömänä näistä arvioinneista.

Korkki hyvänlaatuinen, pitkähkö (45 mm). Viinin väri hyvä violetti. Ei päästä valoa lävitseen. Tuoksussa kukkaista makeutta, vienoa nahkaa ja mausteisuutta. Maussa samat elementit framilla. Miellyttävä suutuntuma ja kohtalaisen pitkä jälkimaku.

Pääsiäisateria, karitsanpaisti, tarjosi hyvät puitteet viinille, jotka viini osasi käyttää hyvin edukseen. Loppuosalle tarjottu Juustoportin Brandypähkinäjuusto täydensi paletin kiitettävästi.

jhm (rek.)

09/2011

Vuosikerta: 2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Hyvin tyypillinen uuden maailman Syrah.
Melko täyteläinen,löytyy runsaasti hillomaista tummaa hedelmää ja hitusen tammea ja mausteisuutta.Aika pitkä jälkimaku. Parani selkeästi ilmastoinnin myötä.
Ihan hyvä - jos tyyli miellyttää - mutta yllätyksetön.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin