Marqués de Arienzo Reserva

Tyyppi: Punaviini
Maa: Espanja
Valmistaja: Bodegas Domecq
Alue: Rioja
Rypäle: Tempranillo (95 %), Graciano, Mazuelo
Koko: 0.75 l
Hinta: 16.3 e
Pakkaus: Kertapullo
Maku: Keskitäyteläinen
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
 • Vuoden Viinit kilpailu 2004: 6. sija
  Punaviinit 11,50 - 17 euroa
  (Vuosikerta: 1998)
  Vuoden Viinit kilpailu 2008: 2. sija
  Espanjan rypäleiden punaviinit, hinta alle 15 €
  (Vuosikerta: 2002)
  Vuoden Viinit kilpailu 2009: 2. sija
  Espanjan rypäleiden punaviinit, hinta yli 10 €
  (Vuosikerta: 2003)
  Maahantuojan (Pernod Ricard Finland oy) tiedot:
  Täyteläinen ja pehmeän paahteinen punaviini Espanjan Riojasta. Väri tiilenpunainen. Avoin, kehittynyt, makean mausteinen tuoksu, josta voi erottaa nahkaa, vaniljaa ja kuivattuja hedelmiä. Keskitäyteläinen, tasapainoinen,pehmeän paahteinen ja makean mausteinen maku. Jälkimaku on viipyvä, kuivien hedelmien ja suklaan sävyttämä.

  Marqués de Arienzo on yksi Riojan tunnetuimmista perinteisistä viinitaloista. Se kuuluu Bodegas Domeq nimiseen yritykseen, joka omistaa kaksitoista viinitilaa eri puolilla Espanjaa.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

hka (rek.)

09/2015

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämä punaviini oli odottanut käyttöä jo huhtikuusta 2012 saakka. Hieman jo epäilin, josko viini olisi vielä nautittavissa, kun säilytän kaikki pullot pystyasennossa. Epäilyt olivat nyt kuitenkin turhaa. Pitkä, hyvänlaatuinen korkki lähti pullonsuulta helposti irti. Korkki oli kapeutunut puoleen mittaansa yläosasta, mutta toinen puolikas oli pitänyt viinin tip-top-kunnossa.

Viinille tarjottiin nyt paikallisen pizzerian parasta pizzaa eli Carmenia. Kun pizza ei ylipäänsäkään aseta viinille erityisiä vaatimuksia, voi ongelmitta todeta, että liitto toimi nytkin täysin mallikkaasti. Kolme talvea kellarissani ei ollut ”tuhonnut” viiniä tippaakaan. Siitä on osoituksena se, ettei pullon pohjalle jäänyt yhtään sakkaa. Loppuun on ehkä syytä vielä todeta, ettei tämä kyllä ole parhaimmillaan pizzan kanssa. Kunnon pihvi nautaa tai lammasta olisi epäilemättä nostanut makunautinnon luokkaa ylemmäksi.

hka (rek.)

07/2014

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämän viinin ostin jo tammikuussa 2012. Se maksoi silloin Alkossa €15,84. Viini on ollut jo pidemmän aikaa Alkon valikoimissa. Myös Viinistä viiniin on arvostellut sen ainakin vuosikerrasta 2002 alkaen. Viini on saanut jatkuvasti täydet viisi tähteä, mutta hinnan noustua veromuutosten myötä ei aikaisemmin annettua mainehdintaa ”Viini on löytö” ole enää liitetty arviointeihin mukaan. Vuonna 2008 viini maksoi vain €14,49. Nyt hintaa viinillä on jo €16,96 eli veron korotukset ovat nostaneet hintaa vuosien saatossa melkoisesti. Samanaikaisesti viini on menettänyt tähtiään niin, että vuosikerta 2006 saa enää kolme tähteä ja lisämaininnan ”Viini on kallis laatuunsa nähden.”

No joka tapauksessa viini sai nyt luvan ”palvella” sunnuntaiateriaa: uunipadassa kypsytettyä lampaan ulkofilettä uusien perunoiden ja salaatin kera. Viini ei nyt saanut kovin pitkää aikaa ilmastumiseen ja lämpeämiseen huoneen lämpötilaan, joten ihan reilua arviointitilannetta ei sille suotu.

Korkki hyvän tuoksuinen ja pitkä (50 mm). Tuoksu miellyttävä, moniulotteinen ja tamminen. Maku seuraa tuoksun aromeita, tammisuus ja vanilja päällimmäisinä. Mutta maussa on myös kosolti jotain omaleimaisuutta, jota on hieman vaikea kuvailla. Sen voisi väittää olevan pistävyyttä (mutta sitä se ei ole). Pikemminkin se on jotain, joka on mahdollisesti peräisin tammikypsytyksestä. Ei häiritsevän paha, mutta hieman outo ja uusi makututtavuus. Olisiko nyt sitten Viinistä viiniin kuvailemaa taatelia ja viikunaa.

Kun viini nautittiin hieman turhan viileänä, jää arvosana nyt vaan hyvään neloseen. Toinen pullo samaa vuosikertaa jää kellariin vielä odottamaan myöhempää käyttöä. Sille pitää muistaa antaa tasapuolisempi kohtelu, kuin nyt nautitulle.

kalle (rek.)

05/2013

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Nam!

KM

06/2012

Vuosikerta: 2008

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämä viini on aina tuonut mieleeni lihan. Tämäkään vuosikerta ei tehnyt poikkeusta. Maussa myös kirsikkaa, viikunaa, tammea ja nahkaa. Melko sopivasti tanniineja ja happoja. Kehittyy vielä putelissa. Just ja just neljä tähteä.

samppo

01/2011

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Varsinkin suht lämpöisenä todella lempeän oloinen. Viileämpänä aika perus Espanjalainen.

crestfall (rek.)

12/2010

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Perinteisen riojalainen viini - mausteisuutta, tammisuutta ja nahkaisuutta löytyy niin tuoksun kuin maunkin monipuolisista aromeista. Riojalaisuus ei kuitenkaan näy varsinaisena rehellisenä rustiikkisuutena (joka ei kuitenkaan missään nimessä ole aina huono asia), vaan viini on kuitenkin reservana kypsytyksen myötä hienostuneempi ja pehmeän aromikas, jonka tanniinit ovat myös satiinisen pehmeitä ja siksi lähes huomaamattomia. Ne eivät hyökkää viiniä maistettaessa, vaan tukevat viiniä hyvin.
Erinomainen, pehmeän keskitäyteläinen viini joka on hieman hinnakkaampi, mutta silti jokaisen euron arvoinen ostos. Kannustaa kokeilemaan gran reservaa jos kerran jo reservakin on näin loistava.

Aave (rek.)

12/2007

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väriltään hieman kehittynyt. Tasapainoinen ja miellyttävä tuoksu on varsin riojalainen: luumua, kirsikkaa, runsaasti nahkaa, tupakkaa ja ylipäänsä kehittyneitä tammiaromeja. Paahteinen keskitäyteläinen maku jatkaa samoilla linjoilla ja on lähes samettisen pehmeä. Maussa selvää vaniljaa, hieman lakritsaa sekä auettuaan myös tallimaisia aromeja.

Huippuvuoden riojalaisessa tammi oli hienosti integroitunut runsaaseen tummaan hedelmään. Tuli nautiskeltua ruuatta ja nautinnon puolelle mentiinkin - vaan kunpa olisi ollut hieman manchegoa..

4:n ja 5:n välillä keikkuu, mutta olkoot:

JMA (rek.)

01/2007

Vuosikerta: 2000

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Pehmeä ensivaikutelma, eikä hyökkää mitenkään - tallimainen, vähän nahkaa ja savuisuutta. Nautittiin lampaan sisäfileiden kanssa ja täytti paikkansa. Jäätiin odottelemaan jälkimakua, mutta sitä ei saatu.
Kelpo viini ihan nautiskeluunkin, vaikkei hinta/laatusuhteeltaan olekaan kärkipäätä.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin