Borgo Salcetino Lucarello Riserva

Tyyppi: Punaviini
Maa: Italia
Valmistaja: Borgo Salcetino
Alue: Toscana
Rypäle: Sangiovese (95 %), Canaiolo (5 %)
Koko: 0.75 l
Hinta: 19.98 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
 • · Rubiininpunainen, melko syvä väri.
  · Leveä tuoksu, jossa lakritsaa ja mustikkaista vaniljaa.
  Täyteläinen, hieman nahkainen maku. Tasapainoiset
  tanniinit ovat miellyttävän kypsät ja jälkimaku on pitkä ja
  leveä.
  ·
  Grllatun punaisen lihan sekä kypsien ja ikääntyneiden
  juustojen kera.
  ·
  Viinikäyminen tehtiin kontrolloidusti 23 asteessa 27 päivän ajan
  kuoriaineksien kanssa. Malolaktinen käyminen uusissa
  tammitynnyreissä, jonka jälkeen 24 kk kypsytys samoissa
  tammitynnyreissä

  Taustatiedot viinille on kirjoittanut: magu79 (10.04.2009)
 • Katso lisää: Viinihullun päiväkirja (http://viinihullu.blogspot.fi/2012/10/borgo-salcetino-chianti-classico.html)
  anonyymi (09.10.2016)

  Lisää kommentti

  Uusi kommentti


  Kommentoija:


Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

hka (rek.)

10/2016

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Nyt oli pakko hieman kirjoittaa lisää eilisestä viinistä. Nimittäin pullo jäi eilisen jäljiltä lähes täyteen (pinta hieman hartialinjan alapuolelle), kun vaimo jätti juomisen väliin. No, ei hätää, VacuVinillä ilmat pois pullosta, ja pullo odottamaan seuraavaa käyttöä.

Pakkasesta spagettikastike sulamaan ja spagettivesi kiehumaan. Ei aikaakaan, kun meillä oli koossa maukas spagettiateria. Nyt viini oli aivan kuin toisesta maailmasta: silkkisen samettista, suuta hyväilevää ja kaikin puolin miellyttävää. Viini kelpasi nyt myös vaimolle. Tuli eittämättä mieleen kaksi vuotta sitten Toscanassa koettu nautinnollinen makuelämys: näin Chianti Classico Riservan kuuluu toimia.

Pakkohan tämä oli nyt lisätä aikaisemman arvostelun jatkoksi. Opetuksena se, että ainakin tämän viinin pitää saada hengittää ja temperoitua kunnolla ennen nauttimista, jotta se pystyisi tarjoamaan parastaan. Nyt ei täysien pisteiden antaminen ole ollenkaan vaikeaa. Näillä ohjeilla viini kannattaa pitää mielessä tulevia hankintoja silmällä pitäen.

hka (rek.)

10/2016

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Vaimo halusi välttämättä paistaa meille lehtipihvit naudan ulkofileestä. Omasta mielestäni pihvit menevät totaalisesti hukkaan, jos ne eivät saa seurakseen sopivaa viiniä. Niinpä kipaisin kellariin ja toin sieltä pullon otsikon viiniä. Aikaa temperoitumiseen ja ilmastumiseen oli nyt käytettävissä vain niukasti, joten kaadoin heti pullon avattuani ensimmäiset lasilliset valmiiksi ilmastumisen ja temperoinnin jouduttamiseksi.

Edellisen pullollisen nauttimisesta oli kulunut vain vajaa kaksi kuukautta, joten mitään suuria muutoksia aikaisempaan arviointiniini ei ollut odotettavissa. Viini komppasi ateriaa ihan mallikkaasti. Nytkään mitään mainittavaa erityistä makunautintoa viini ei tarjonnut. Se hoiti kyllä homman tavanomaisen tyylikkäästi, mutta kiitettäviin pisteisiin päästäkseen olisi pitänyt olla esillä hieman ekstraa (parempaa makujen harmoniaa, pidempää jälkimakua tai miellyttävämpää suutuntumaa). Nyt, kun mitään siihen viittaavaa ei esiintynyt, jää arvosana jälleen vain neljään tähteen.

Viini oli taaskin enemmän kevyt kuin täyteläinen. Muitakaan Alkon mainitsemia makuominaisuuksia oli vaikea suoraan todeta (tanniinit maltillisia, samoin tammisuus, hapankirsikkaa ja hentoa nahkaisuutta saattoi juuri ja juuri löytää).

hka (rek.)

08/2016

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kun tämän viinin tietoja katselee Cellar Trackeristä, vaihtelee pisteytys 83 ja 91,3 välillä. Vuosikerta 2010 on saanut keskimäärin 88,5 pistettä. Huomion arvoista on kuitenkin se, että drinking window ei ulotu vuotta 2016 pidemmälle. Edeltävä ja seuraava vuosi saavat reilusti pidemmät arvot: 2009 aina vuoteen 2020 saakka ja 2011 vuoteen 2021 saakka.

No, ei annettu näiden tietojen liikaa vaikuttaa arviointiin. Huhtikuussa 2014 tämä viini maksoi Alkossa €19,97. Nyt hinta on jo €21,50. Ykkössuositus ateriakumppaniksi on lammas. Nyt kuitenkin viini sai kompata naudan uunipaistia perunoiden kera. Yhdistelmä toimi ongelmitta. Hieman jännitin sitä, miten viini oli selvinnyt kuudesta vuodesta varastointia.

Edellisen pullon nauttimisesta oli kulunut jo runsaat kolme vuotta. Nyt viini oli mielestäni enemmän kevyt kuin täyteläinen, joksi Alko sen luokittelee. Mitään suoranaista virhettä viinistä ei löytynyt, mutta ihan parasta osaamistaan viini ei tällä kertaa pystynyt esittämään.

Se jokin, joka olisi nostanut viini täysiin pisteisiin jäi uupumaan. Näin on aikaisemminkin käynyt Chiantin viineille. Olisiko sittenkin niin, että näille pitäisi antaa reilusti enemmän aikaa kellarissa, kuten Latorin arvostelema Riserva Ducale Chianti Classico Riserva osoittaa?

Perttu (rek.)

10/2013

Vuosikerta: 2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Erittäin hyvä. 2009 samankaltainen kuin aiemmatkin vuosikerrat.

hka (rek.)

06/2013

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Toukokuussa 2010 tämä viini maksoi Alkossa 20,90 euroa. Nyt sen hinta on himpan verran alle kakskymppiä.

Korkki hyväntuoksuinen, laadukas ja pitkä (50 mm). Kutistunut varastoinnin aikana yläosasta puoleen pituuteen saakka. Nyt varastointia on jo takanapäin runsaat kolme vuotta. Väri hyvä rubiininpunainen, ei kovin ”paksu”. Tuoksussa päällimmäisenä marjaisaa mausteisuutta, voisi jopa sanoa vaniljaiseksi. Tammisuus tulee esille vasta taka-alalta.

Maku erittäin miellyttävä, pehmeän hyväilevä, josta mikään yksittäinen piirre ei nouse hallitsevaksi. Jättää hyvän, tasapainoisen suutuntuman. Jälkimakuakin on kohtuullisen hyvin. Kerta kaikkiaan kelpo viini, joka kannattaa panna muistiin.

lator (rek.)

02/2012

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Haaleahko rusehtavan punainen väri. Tuoksussa hapankirsikkaa, kinuskia, itämaisia mausteita ja syksyn lehtiä. Keskitäyteläisessä maussa aloitetaan punaisilla marjoilla, joista siirrytään mausteiseen keskimakuun. Keskipitkä jälkimaku muuntautuu kinuskiseksi ja tyylikäs tammisuus esiintyy maitokiisselin muodossa. Keskitasoa korkeammat hapot ja pehmeät tanniinit tarjoavat selkärankaa myös lisäkypsytykseen. Kokonaisuutena tasapainoinen ja klassinen Chianti Classico.

90 pistettä.

-TB- (rek.)

12/2011

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Voimakkaan marjaisa, hapokas ja tanniininen viini, joka vaikuttaa erittäin kehityskelpoiselta. Tämän ikäisenä ei tarjonnut allekirjoittaneelle juurikaan makunautintoa, mutta niin lupaava viini, että täytyy varastoon hankkia, ja korkata muutaman vuoden päästä.

Nyt juotuna hinta/laatu-suhteelle 2/5 pistettä, potentiaalista 4/5.

Perttu (rek.)

08/2011

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämä oli hyvä ja aika tyypillinen chianti joka on hapokas, marjainen ja tanniininen. Aika lailla myös tammisuutta, joka ei kuitenkaan noussut kohtuuttomasti yli muiden elementtien.

Whine Club

04/2009

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Hmm... onkohan tämä vuosikerta epäonnistunut tapaus kun en saanut oikein viinistä otetta. Erittäin kevyt, jopa mehumainen koostumus joka ei tässä hintaluokassa vakuuta. Maku oli aika mitäänsanomaton ja lyhyt, meni kuitenkin ruuan kanssa ihan hyvin. Meni minulta ohi. Olisi kiva kuulla muiden mielipiteitä tästä vuosikerrasta.

Hombre (rek.)

03/2008

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Totaalisen pettyneenä Chianti Classico-alueen juomiin (hintaluokassa alle 20€), en liikoja odotellut tältäkään.

Mutta annas olla! Jo ensi nuuhkaisu paljasti että nyt on leikit leikitty ja tosi kyseessä. Kehittynyt, marjaisa ja nahkainen oli ensi tunnelma.

Silkkisen täyteläisestä mausta löytyy hapankirsikkaa, vähän luumua, tummaa toscanan yötä. Pitkä jälkimaku tarjosi lilliputtimaisen tanniinin joka oli täydellisen pehmeä. Kaiken tämän artesaani oli paketoinut elegantisti koristeltuun nahkaan. Makuelämyksistä huolimatta viinin tasapainoisuus oli jotain mitä jokapäivä ei vastaan tule.

Selvä; 15 eurolla ei alkosta saa juotavaa "mustaa kukkoa". 20 eurolla saa.

Niklas (rek.)

02/2007

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Aluksi edellisiä lainaten sen verran, että löysin myös appelsiinin kuorta ja sikarilaatikkoa, mahtavat vivahteet. Pyörittelin lasissani viiniä useaan kertaan ennen maistamista, tuoksu oli niin viettelevä. Löysin myös mintuhkoa muistuttuvan tuoksun.
Maku oli erittäin muheva,monimutkainen, ja pehmeillä hieman suuta kuivattavilla tanniineilla, mutta rehellisyyden nimissä, jos jotakin viiniä voi kutsua notkeaksi, niin tätä. Käsittämättömän tasapainoinen ja suuhun sulautuvan pyöreä. huh, huh. Lisää halutaan. Ja niin, uusi vuosikerta verrattuna edellisiin arvosteluihin. Pitkästä aikaa tuli maistettua vanhan maailman punaviiniä, ja tämä oli chiantia hienoimmillaan,puhdasta aristokraattisuutta ilmassa.

dimple

01/2007

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tässä viinissä kaikki palaset loksahtavt kohdalleen.Varsinainen monikerros viini!

Ellosen Jussi (rek.)

10/2006

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Avattaessa viini tuoksui ja maistui voimakkaan sikarilaatikkomaiselta, miltei korkkivikaiselta. Pöydän juustoantimet kuitenkin kesyttivät chiantilaisen äkäpussin ja maku muuttui radikaalisti notkean hedelmäiseksi laatunektariksi. Viimeinen pikari nautittiin jälkiruoaksi, hieman jo lämmenneenä. Tuoksu sai uutta syvyyttä, jälkimaku oli huomattavasti tulisempi ja tanniinit kutittivat jo ikeniä.
Varsin herkkä viini siis lämpötilan, dekannoinnin ja ruoan suhteen. Varmasti upea ja suitsutuksen arvoinen etiketti, mutta käsi sydämelle - not my piece of cake.

jhm (rek.)

10/2006

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kovasti kehuttu chianti jota päätin kokeilla toistamiseen 1½ vuoden jälkeen.Vuosikertakin muuttunut.

Väri on nuorekkaan syvänpunainen.
Tuoksu on keskitäyteläinen,miellyttävä,kypsiä hedelmiä ja pientä mausteisuutta.
Maku onkin sitten omassa luokassaan melkoisen rehevä,vivahteinen,"tulinen",suuntäyttävä,runsaasti kypsiä hedelmiä ja jnkl mausteisuutta taustalla.Hyvä tasapaino ja pitkä jälkimaku.Tästä ei oikein löytynyt usein chianteille tyypillistä kirsikkamaista kirpeyttä.
Joka tapauksessa helposti juotava rehevä viini joka käy monenlaisten liharuokien ja pastojen kanssa.

kalle (rek.)

08/2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Huippu Chianti. Ihme ettei kukaan ole aikaisemmin noteerannut tätä. Jälkimaku pitkä... läytyy kaikkea esim.appelsiinin kuorta.
Pärjää hyvin kalliimmille Brunelloille.

Ensimmäinen tutustuminen, Saltim Bocca+Lucarella Chianti.

Kellarissa kypsyy jo useita.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin