Viinikysymykset

Miksi punaviini paranee vanhetessaan?

Maun paraneminen johtuu rypäleiden tanniineista eli parkkihapoista. Tanniinit ovat happamia ja karvaita yhdistelmiä, jotka löytyvät rypleiden siemenistä ja kuoresta. Maun lisäksi tanniinit vaikuttavat viinin ikääntymiseen hidastamalla hapettumista.
Nuorella punaviinillä tanniinit ovat uusia ja karvaita. Ajan kuluessa yhdistelmät liittyvät toisiinsa ja tarpeeksi suuriksi kasvaessaan ne tekevät viinistä pehmeämpää ja sopivasti hapanta. Prosessi alkaa viini valmistusvaiheessa ja jatkuu yhä viinin ollessa pullossa.
Pullossa viini on kuitenkin vähemmän alttiina hapettumiselle mikä hidastaa prosessin etenemistä. Kun viinin moninaiset tanniiniyhdistelmät ja käymisvaiheessa irronnut tammi sekä pigmenttiyhdistelmät jatkavat liittymistä toisiina, viinin väri muuttuu purppuraisesta tiilen punaiseksi ja viiniin kehittyy yhä monimutkaisempia makuja ja aromeja, jotka tekevät viinistä juuri niin hyvää kuin se onkin.

Viiniarvostelu

Kuinka arvostella viinejä?

Väri:
Viini värin tulisi olla pikemminkin kirkas kuin sumea ja sen tulisi ilmentää voimakasta väriä. Viini väriä kannattaa tarkastella vaaleaa väriä vasten.

Tuoksu:
Aromien ja tuoksun vapauttamiseksi viiniä kannattaa kieputtaa lasissa. Tuoksussa tärkeintä on huomioida tuoksusta saatu ensivaikutelma. Ensivaikutelma voi olla esimerkiksi jokin hedelmä tai marja.

Maku:
Maistaessa viiniä siemaise viiniä suuhusi ja pidä sitä hetken aikaa suussasi. Eri osat kielestä reksiteröivät erilaisia makuja. Huomioi viinin koostumus kielesi ympärillä. Tasapainoiset viinit sisältävät useiden osien (aromikkuus, happamuus, tanniinisuus, hedelmäisyys, makeus) harmonian. Lopuksi huomioi millaisen maun viini jättää suuhusi ja miten pitkään maku tuntuu.

Kuinka täysi viinilasin tulisi olla?

Lasin koko voi vaihdella paljon, mutta oikeaoppisesti viiniä kaadetaan lasiin kunnes viini yltää lasin leveimpään kohtaan, muutaman sentin päähän lasin reunasta. Lopputilaa voidaan hyödyntää viinin aromien vapauttamiseen.

Mikä on oikea lämpötila viinien tarjoamiseen?

Lämpötilan vaikutus viinin makuun on yksi suurimpia tekijöitä. Punaviinin tulisi olla hieman huoneenlämpöä viileämpää, mutta ei koskaan lämpöisempää. Valkoviini maistuu parhaalta viilennettynä. Oikea lämpötila on hieman lämpöisempi kuin lasi viileää maitoa.

Viinitynnyri

Miten viini tulisi säilöä?

Viinille sopiva säilöntäpaikka on tasalämpöinen ja viileä paikka. Lämpötilan tulisi olla 12 - 17 astetta. Lämpötilassa kuitenkin tärkein asia on ettei lämpötilassa tapahdu suuria vaihteluita. Vaihtelut aiheuttavat viinin tilavuuden vaihtelua mikää näkyy korkkiin kohdistuvana paineena. Painavaihtelut saattavat löystyttää tai supistaa korkkia, jolloin viini joutuu tekemisiin hapen kanssa.
Paikan tulisi olla myös pimeä. Valo aiheuttaa viinin värissä muutoksia. Paikka ei saisi myöskään kohdistua tärinälle, jotta viiniin ei muodostuisi sakkaa.
Sopivan säilytyspaikan löytymisen jälkeen pitää vielä muistaa asettaa pullot vaakatasoon. Näin korkki pysyy kosketuksessa viiniin eikä pääse kuivumaan.

Miksi isännän tulisi maistaa viiniä ensimmäisenä?

Viini maku on hyvä tarkistaa ja jos korkista on jäänyt palasia viiniin sekaan , niin ne todennäköisemmin tulevat ensimmäiseen lasiin.

Terveys

Onko viini tervellistä?

Viinillä on tutkimusten mukaan useita erilaisia terveydellisiä vaikutuksia. Ranskalaisilla on huomattavan vähän kuolemaan johtavia sydänsairauksia huolimatta siitä, että heidän ruokavalioonsa kuuluu paljon rasvaisia ruokia ja heillä on korkeat veren kolesterolipitoisuudet; tämä tunnettiin aiemmin "ranskalaisen paradoksin" nimellä. Tutkijat ovat myöhemmin havainneet, että punaviinin nauttiminen vähentää sydänsairauksien puhkeamista ranskalaisilla. Viini vaikuttaa tutkimusten mukaan veren kolesterolipitoisuuksiin alentavasti, sillä punaviinin antioksidantit ja foolihappo estävät haitallisen kolesterolin kertymistä verisuoniin.
Viime aikoina on aloitetttu myös useita tutkimuksia koskien viinin merkitystä syövän ehkäisyssä. Viinissä oleva antioksidantti nimeltä resveratroli vaikuttaisi auttavan elimistöä tukahduttamaan epäterveitä soluja ja siten estämään syövän syntyä.
Tärkeintä terveydelle edullisessa viinin nauttimisessa on kuitenkin kohtuullinen käyttö. Viini on alkoholijuoma ja suurina määrinä nautittuna se alkaa vaikuttaa terveydelle haitallisesti. Joidenkin tutkimusten mukaan 1-2 lasillista päivässä nauttivat ihmiset ovat keskimäärin terveempiä kuin ihmiset jotka eivät nauti viiniä lainkaan tai nauttivat enemmän kuin kaksi lasillista päivässä.

Missä maassa juodaan eniten viiniä?

Keski-Euroopan maissa viinin kulutus on suurinta. Tilastojen kärjessä keikkuu Luxemburg, jossa kulutettiin aikavälillä 1997-2000 eniten viiniä suhteutettuna väkilukuun. Keskimääräisesti yksi luxemburgilainen juo vuodessa noin 60 litraa viiniä! Ranskassa ja Italiassa juodaan seuraavaksi eniten viiniä, myös näiden maiden kansalaiset yltävät 50-60 litran vuosikulutukseen. Pohjoismaat ovat kaukana kärjestä - Ruotsissa viiniä kuluu yhdellä kansalaisella vain noin 12 litraa vuodessa ja Suomessa kulutus jää kuuteen litraan vuodessa.

Takaisin