Punaviinit

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon tunnetaan voimakkaasta maustaan ja se on yksi suosituimmista punaviinirypälelajikkeista. Cabernet Sauvignon -viinit kypsyvät hitaasti ja parantuvat ikääntyessään. Cabernet Sauvignon-rypäleen kotipaikka on Bordeauxin alue, jossa sitä käytetään yleensä sekoitettuna muihin rypälelajeihin. Cabernet Sauvignonin maku on hedelmäinen ja siitä saadaan erinomaisia ja yksilöllisiä vuosikertaviinejä.

Cabernet Franc

Cabernet Franc ei ole yhtä täyteläinen kuin Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc on yleinen sekoituksissa, jotka sisältävät lisäksi Cabernet Sauvignonia ja Merlot'ta. Se on myöskin kotoisin Bordeauxin alueelta.

Merlot

Merlot on Cabernet Sauvignonin ohella tunnetuimpia punaviinilajikkeita, ja näitä kahta lajiketta käytetään usein myös sekoitettuna toisiinsa. Merlot pehmentää Cabernet Sauvignonin makua.

Syrah / shiraz

Euroopassa Syrahina tunnetusta rypäleestä käytetään Australiassa nimeä Shiraz. Shirazia viljellään paljon Australiassa ja sen suosio on kasvanut myös Kaliforniassa ja Etelä-Afrikassa. Tästä rypäleestä saadaan erittäin täyteläisiä viinejä.

Tempranillo

Tempranilloa kasvatetaan Espanjassa Riojan alueella, ja sitä käytetään usein sekoitettuna Grenacheen. Espanjalaiset Rioja-viinit koostuvat pääasiaassa Tempranillosta. Tempranillo saa kypsyessään mausteikkaan hedelmäisen aromin, nuoret Tempranillo-viinit ovat marjaisempia.

Sangiovese

Sangiovese on kotoisin Italian Toscanasta, jossa sitä käytetään punaviinien pääaraaka-aineena sekoitettuna muihin lajikkeisiin. Sangiovesen maku on kirsikkainen ja voimakas. Chianti-viinit valmistetaan pääasiallisesti Sangiovese-rypäleestä.

Zinfandel

Zinfandel on suosittu pääasiassa Kalifornian viinialueilla. Zinfandel-rypäleestä tehdyt punaviinit ovat ryhdikkäitä ja hedelmäisiä, myös mausteikkuus on tyypillistä näille viineille. Täyteläisyys vaihtelee kuivakkaasta makeaan ja hyvinkin täyteläiseen viiniin.

Pinot Noir

Kenties arvostetuin tumma rypälelajike Pinot Noir on vaativa rypäle viininviljelijän kannalta, ja viinin maku saa erilaisia ominaisuuksia kasvupaikan mukaan. Maultaan Pinot Noir -viinit ovat vähempihappoisia ja hieman makeampia kuin Cabernet Sauvignon ja Merlot. Pinot Noiria käytetään myös samppanjan valmistukseen.

Valkoviinit

Chardonnay

Chardonnay-lajike on muuttunut lajinimityksestä suoranaiseksi tavaramerkiksi, ja se onkin kuluttajien keskuudessa tunnetuin ja ylivoimaisesti suosituin valkoviinilajike. Chardonnay on kotoisin Ranskan Bourgognesta, ja siellä sitä viljeltiin kauan ennen kuin lajike 1900-luvun lopulla levisi myös muualle maailmaan ja tuli tunnetuksi omalla lajinimikkeelläään. Chardonnayta käytetään paljon myös sekoitteissa. Nuori Chardonnay on maultaan raikas, ja halvimmat Chardonnayt voivat maistua vetiselle. Useimmiten Chardonnayn kuitenkin tunnistaa jokseenkin hedelmäisestä mausta, ja aromit heijastavat yleensä voimakkaasti viinin kasvupaikan oloja sekä valmistustapoja.

Chenin Blanc

Chenin Blanc on kotoisin Ranskasta Loiren alueelta. Chenin Blanc-rypäleestä tehdyt viinit paranevat vanhetessaan, ne ovat hapokkaita ja voimakkaan makuisia. Chenin Blancia käytetään myös kuohuviinin valmistukseen.

Gewurztraminer

Gewurztramineria kasvatetaan paljon Ranskassa Alsacen alueella Saksan rajan tuntumassa, sekä lisäksi Pohjois-Italiassa. Gewurztraminer on hyvin voimakasarominen viini, sen maku on mausteikas ja vaihteleva. Sopii erityisesti mausteisten ruokien kanssa.

Muscadet

Muscadet-lajike on kotoisin Ranskasta Loiren alueelta. Maku on melko mieto, hapokas ja raikas. Muscadetista tehdyt viinit ovat kuivia ja kevyitä juotavia.

Pinot Gris

Pinot Gris-lajiketta kasvatetaan monilla alueilla niin Euroopassa kuin muualla maailmassakin, mutta parhaat Pinot Gris -viinit tulevat Ranskan Alsacesta. Italiassa Pinot Gris tunnetaan nimellä Pinot Grigio.

Riesling

Riesling on Saksan tärkein viinilajike ja sitä pidetään yhtenä maailman parhaista lajikkeista. Rieslingistä tehdyissä viineissä huomataan aina paitsi lajikkeen omat ominaisuudet, myös kasvupaikan ja valmistustapojen tuomat vivahteet. Riesling-viinit ikääntyvät hyvin, ja niitä tehdään kaikissa makeusasteissa. Lajike tunnetaan erityisesti makeista viineistään. Rieslingin maku on hunajainen ja raikas, ja se on luonnostaan melko hapokas.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc tuottaa Chardonnayn ohella suuren osan maailman tunnetuimmista ja suosituimmista valkoviineistä. Siitä tuotetaan sekä makeita että kuivia viinejä, ja sitä käytetään paljon myös sekoitettuina muihin lajikkeihin. Sauvignon Blancin maku on tunnusomaisesti yrttinen ja hieman pistävä, ja suurin osa Sauvignon Blanc-viineistä on tarkoitettu juotavaksi nuorena. Sauvignon Blanc on kotoisin Ranskan Loiresta mutta myöhemmin se on saavuttanut erityisen korkean suosion ja laadun Uudessa Seelannissa.

Takaisin