Viini ja ruoka

Juusto

Juusto

Viini ja juusto ovat hyvin perinteikäs ratkaisu. Erilaisten juustojen kanssa sopivat erilaiset viinit, ja valintojen kanssa kannattaa nähdä hieman vaivaa. Valkoviinit sopivat yleisesti ottaen parhaiten voimakkaiden ja tuhtien juustojen kanssa. Esimerkiksi pehmeiden homejuustojen kanssa valkoviini sopii punaviiniä paremmin. Kovien juustojen kanssa sen sijaan punaviinin tanniininen maku pääsee paremmin oikeuksiinsa. Tutuista juustolaaduista esimerkiksi emmental on oiva punaviinin kumppani.

Kala

Kalan kanssa tarjottaviksi sopivat oikeastaan lähes kaikki valkoviinit. Viinilajia voi miettiä sen mukaan millaista kalaa on tarjolla: kevyet viinit sopivat vaalealihaisille kaloille ja runsaammat viinit sopivat vastaavasti punalihaisille kaloille. Savustetun kalan kanssa sopii hedelmäinen valkoviini. Kalan kanssa voi toki tarjota myös punaviinejä, ja tätä yhdistelmää soisi ehkä käytettävän useamminkin. Voimakkaasti tanniinisia punaviinejä tulisi kuitenkin välttää kala-aterioilla, kalan kanssa parhaiten käyvät marjaiset ja kevyet punaviinit.

Vaalea liha

Vaalean lihan eli broilerin, kalkkunan tai porsaanlihan kanssa käytetään useimmiten valkoviinejä. Punaviinitkin toki sopivat, mutta kuten kalan kanssa tulisi vaalean lihan seurana tarjottavan punaviinin olla ennemmin kevyttä kuin voimakasta. Viinin valinnassa kannattaa miettiä miten liha on valmistettu ja miten se tarjotaan; nämä seikat saattavat ratkaista sopisiko aterialle paremmin kuivakka vaiko rehevän hedelmäinen valkoviini.

Tumma liha

Naudanlihan, lampaanlihan ja häränlihan sekä riistan kanssa punaviini on ehdoton ykkönen. Voimakkaat maut vaativat viiniltäkin tukevuutta, ja siksi kannattaa valita täyteläinen tai keskitäyteläinen viini, jossa on riittävästi tanniineja. Mitä vähemmän viinissä on tanniineja, sitä kypsemmäksi paistettu liha sen kanssa sopii. Puoliraaka pihvi maistuu parhaalta runsaasti tanniineja sisältävän viinin kanssa, toisaalta riistan kanssa ehkä vähempikin hapokkuus riittää.

Jälkiruoka

Jälkiruoka

Jälkiruokien kanssa tarjoillaan yleensä makeita viinejä. Toisaalta samppanja on varma valinta miltei minkä tahansa jälkiruuan kanssa. Jälkiruokaviinien valinnassa kannattaa tavoitella hienoista vastakohtaisuutta ruuan ja viinin makujen kanssa, jotta molempien parhaat aromit pääsevät esille.

Takaisin