Viinitarvikkeet

Viinitarvikkeita on monelaisia. Tarvikkeissa on paljon laatueroja, mutta jo kaikkein yksinkertaisimmillakin välineillä voi aloittaa hyvin viineistä nauttimisen. Kuitenkin vasta oikeanlaiset ja hyvälaatuiset välineet antavat oikean arvon parhaille viineille. Oikeanlaiset tarvikkeet tuovat viinin parhaat puolet paremmin esille ja viimeistelevät erinomaisen makunautinnon.

Viinilasi

Viinilasi

Viinilasin tulisi olla väritön ja kirkas, jotta viini oikea väri erottuisi. Lasin tulisi olla myös ohut, koska ohuet lasin reunat helpottavat viinin kaatamista suuhun tasaisesti. Lasin koko ja muoto vaikuttavat myös viinin makuun. Lasin reunan tulisi olla sisäänpäin kääntynyt, jotta viiinin tuoksut eivät karkaisi. Kooltaan lasi ei saisi olla liian suuri, jotta viiniä voi helposti pyöritellä lasissa.

Jäähdytin

Jäähdyttimiä on useita erilaisia. Osaa jäähdyttimistä kastetaan veteen, jolloin haihtuminen pitää viinin viileänä. Toinen vaihtoehto on esimerkiksi jääkaapissa viilennetty kivi, joka viilentää pulloa. Ongelmana saattaa tällöin kuitenkin olla ettei viinin lämpötila pysy tasaisena.

Korkkiruuvi

Korkkiruuvi

Hyvät korkkiruuvit vetävät korkin ylös pystysuoraan. Pystysuora nosto suojaavat sekä korkkia että avaajaa. Oikeanlainen spiraalikierre ruuvissa suojaa myös korkkia rikkoutumiselta. Ruuvin tulisi olla pitkä, terävä ja ohut isolla spiraalikierteellä.

Lämpömittari

Viinilämpömittari auttaa viini oikean lämpötilan arvioimisessa. Yksinkertaisimmat mittarit ovat tavallisia lämpömittareita, jotka asetetaan pulloon. Nykyisin on saatavilla myös hienostuneita digitaalisia lämpömittareita joista osa mittaa lämmön myös pullon ulkopuolelta. Laitteisiin voi syöttää tiedon minkätyppisestä viinistä on kyse, jolloin ne hälyttävät viinin saavuttaessa oikean lämpötilan.

Viiniteline

Viinitelineellä ei ole paljoa muita vaatimuksia kuin että se säilyttää viinit vaakatasossa. Muuten vaatimukset ovat lähinnä esteettisiä. Laatikkoviineille on olemassa omia telineitä, joiden tarkoitus on lähinnä asettaa laatikko tyylikkäämmin esille ja helpottaa viinin laskemista lasiin.

Pullonsulkija

Pullonsulkijoita on saatavilla eri mallisia. Pullonsulkija helpottaa avatun viinipullon säilyttämistä.

Viinikaappi

Viiniharrastuksen edetessä viininystävä alkaa pian harkita oman viinikaapin hankkimista. Jos haluaa hankkia varastoon kypsytystä vaativia viinejä, tarvitaan niille myös sopivat olosuhteet. Viinikaappi on kätevä vaihtoehto useimmille, sillä viinikellarin rakentaminen on harvojen ulottuvilla oleva mahdollisuus. Millainen viinikaapin sitten tulisi olla?

Palermo viinikaappi

Viinikaapin tarkoitus on yksinkertainen: viinien säilyttäminen oikeassa asennossa, lämpötilassa ja suojassa valolta sekä tärinältä. Ideaalisin paikka viinien säilyttämiseen olisi viinikellari, joten viinikaapit pyrkivätkin samantyyppisiin olosuhteisiin kuin mitä hyvässä viinikellarissa vallitsisivat. Kaapin tulee olla tukeva, ja sen tulee säilyttää pullot auringonvalolta suojassa.

Viinikaappia valitessa ensimmäinen valinta täytyy tehdä kaapin koon kohdalla. Pieniin kaappeihin mahtuu paristakymmenestä muutamaan kymmeneen pulloon. Pieneen asuntoon ja aloittelevalle viininharrastajalle pieni kaappi voi olla parhaiten kohdallaan. Viiniharrastus vie kuitenkin helposti mukanaan, ja silloin pieni kaappi voi täyttyä ikävän nopeasti. Suurempien kaappien vetoisuudet vaihtelevat sadasta pullosta useampaan sataan. Suuren kaapin tilavaatimukset ja energiankulutus ovat tietenkin myös erilaiset kuin pienen.

Viinikaapissa voi säilyttää sekä valko- että punaviinejä. Erilaiset viinit vaativat kuitenkin hieman erilaisia olosuhteita, ja tämä kannattaa ottaa huomioon. Valkoviinejä säilytetään yleensä muutamaa astetta viileämmässä lämpötilassa kuin punaviinejä. Jos keräilet pelkkiä punaviinejä, kannattaa kaappi säätää 10-15 asteeseen. Valkoviinit puolestaan viihtyvät 5-10 asteen lämpötilassa. Jos keräät molempia laatuja, valitse lämpötila noin puolestavälistä eli 10 asteen tienoilta. Nykyisissä viinikaapeissa on usein valmiit asetukset sen mukaan mitä viinejä kaapissa säilytetään, ja myös kosteus otetaan huomioon. Suhteellisen ilmankosteuden tulisi olla 50-80%. Kosteus on tärkeää säilyyvyden takia, sillä liian kosteassa ympäristössä korkit saattavat homehtua, ja liian kuivassa ne taas kutistuvat ja pulloon pääsee ilmaa.

Viinikaapin ostajan kannattaa harkita tarkoin, millaiset säilytystarpeet hänellä viineilleen on. Kaappeja valmistetaan erilaisia ja erinäköisiä, ja halutessaan voi kaapin yrittää valita myöskin sisustukseen sopivaksi. Hintavertailun tekeminen on myös varmasti vaivan arvoista.

Takaisin